Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Финансовата индустрия – двигател на растежа в Централна и Източна Европа

  15.07.2005
   

  Потенциалът за растеж на банковата система остава голям, особено по отношение на Банкирането на дребно. Държавите от Югоизточна Европа и страните от ОНД са основните двигатели на растежа в региона. Райфайзен отбелязва най-силно развитие и подобрение на пазарните си позиции.

  Според годишното проучване на банковия пазар в Централна и Източна Европа, публикувано от Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ), Виена и Райфайзен Центробанк АГ, банковият пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да се разраства изключително бързо. След увеличение от 10,1% през 2003 г. съвкупните банковите активи нарастнаха с 15% до 658 млрд. евро през 2004 г. (572 млрд. евро за 2003 г.). Най-голям ръст се наблюдава в Румъния (+53,5%), Украйна (+30,2%) и Русия, която е най-големия банков пазар в региона (+28,5%).

  Кредитирането на физически лица е с по-голям потенциал за растеж от корпоративното кредитиране.

  ЦИЕ остава особено атрактивен регион за банките. Докато икономическото развитие в региона се запазва високо – прогнозите за 2005 са за годишен ръст от 4,8%, в сравнение с прогнозирания растеж от 1.5% за Евро зоната, то потенциалът за развите на банковата индустрия в ЦИЕ е многократно по-голям. В последните две години банките се развиват с три пъти по-бързи темпове отколкото икономиките на тези страни, и тази тенденция се очаква да продължи. Основен двигател на ръста на банковия сектор все още е бързо разгръщащия се корпоративен бизнес, но банкирането на дребно започва да играе все по-важна роля. Банковата индустрия в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) и ОНД отбелязва изключително голям ръст. Така например, през 2004 г. корпоративното кредитиране в Централна Европа (ЦЕ), отбеляза ръст от 15%, в ЮИЕ - 32% и в страните от ОНД - 28%. За сравнение в страните от Евро зоната увеличението беше сравнително ниско – едва 5,4%.

  Кредитирането на физически лица отбелязва още по-високи нива на развитие. Цялостният потенциал за развитие на този сегмент става очевиден при съпоставка с данните за Евро зоната, където размерът на кредитирането на частни лица представлява средно около 50% от БВП. За страните от ЦЕ този показател е 12,4% от БВП, за ЮИЕ – 11,9%, и за страните от ОНД - 3,5%. Според Хърбърт Степич, Зам.-Председател на УС на РЦБ и Председател на УС на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ (Райфайзен Интернешънъл) “Този потенциал за развитие е отражение на по-късния старт на банкирането на дребно в региона... Ние също започнахме дейността си с обслужване на корпоративни клиенти. От 1999 г., постоянно увеличаваме усилията си в Банкирането на дребно, както и разширяването на дейността ни в региона. Днес ние обслужваме повече от 5,2 млн. клиенти в региона” добави Х.Степич.

  Нови продукти в Банкирането на дребно

  С разрастването на средната класа и увеличаването на доходите, банките започнаха да предлагат нови продукти за физически лица. "Като цяло се наблюдава нарастващо търсене на банкови продукти от физически лица. Търсенето е особено силно при ипотечните и инвестиционните кредити, както и кредитните карти. Актуалността на тези продукти нараства заедно с увеличаването на доходите. В някои страни активите, управлявани чрез инвестиционни фондове се увеличиха почти двойно през изминалата година” - отбеляза Мартин Грюл, Главен Финансов Директор на Райфайзен Интернешънъл.

  Международните банки продължават да играят водеща роля

  Международните банки играят решаваща роля в развитието на банковия пазар в ЦИЕ. Навлизането им на пазара не само се превръща в основен стимул за последващи директни инвестиции от други компании, но те стават основни проводници на ноу-хау, както и причина за увеличаване на конкуренцията. Международните банки контролират 45% от активите на банковата система в региона. Те станаха и основен двигател за бъдещото развитие на банковата система в ЦИЕ. По такъв начин чуждите банки значително допринасят за по-високата стабилност на системата като цяло, въвеждането на нови продукти и стандарти на обслужване, както и за по-ниските цени за клиентите.

  Райфайзен, Кредиташталт, Ситигруп и ИНГ бяха първите финансови институции които навлязоха на пазарите на ЦИЕ, последвани от КВС, УниКредит, Сосиете Женерал, Ерсте Банк и Интеса БиСиАй, които посредством придобиването на големи, предимно държавни банки, бързо завоюваха пазарни позиции. В отличие от последните, OTP, която в началото присъстваше само в Унгария, се разви като международна банка, с разрастваща се мрежата от клонове в ЦИЕ.

  Райфайзен подобри пазарните си позиции

  С активи от общо 28,9 млрд. евро, Райфайзен подобри пазарната си позиция от пето място през 2003г. на четвърто през 2004 г., нареждайки се непосредствено след HVB Груп с активи от 35,5 млрд. евро., Ерсте Банк с 33,4 млрд. евро и Белгийската КВС с 31,9 млрд. евро. На пето място за 2004г. се нарежда УниКредит с 27,3 млрд.евро активи. По такъв начин, през изминалата 2004 година първите пет банки останаха същите, но си размениха позициите. В края на 2003 г. КВС водеше класацията, следвана от Ерсте Банк, УниКредит, HVB и Райфайзен. По отношение на активите, съответстващи на инвестициите направени в ЦИЕ, Райфайзен заема дори трето място с 28.6 млрд.евро, след Ерсте Банк (31.7 млрд.евро) и KBC (29.8 млрд.евро ).

  Австрийските банки имат силно присъствие в региона. Сред 16-те най-големи банкови групи четири са австрийски (Ерсте Банк, Райфайзен, ÖVAG и Хипо-Алпе Адриа), а Банк Аустриа-Кредитаншталт присъства на пазара чрез HVB.

  Райфайзен с най-динамичен растеж

  Международните банки се развиват значително по-бързо от пазара. По отношение на активите Райфайзен Интернешънъл отбелязва най-динамично развитие - 33,4% на годишна база през последните четири години. Това е два пъти повече в сравнение с ръста на Ерсте Банк (15,2%) и HVB (12,4%).

  Към края на 2004 г. Ерсте Банк разполагаше с 1, 313 банкови офиса, последван от УниКредит с 1,201, HVB Груп (1,073), ОТР (930) и Райфайзен (916).

  Райфайзен и HVB Груп имат най-голямо географско покритие, като присъстват в 15 страни от региона, а ИНГ, Ситигруп и ÖVAG - в осем страни. Райфайзен и HVB Груп са единствените банкови групи от челната петица за региона, които имат дъщерни дружества и в страните от ОНД.

  "Изградихме по-голяма част от нашата мрежа чрез органичен растеж и имахме предимството да бъдем едни от първите", каза Степич, коментирайки позициите на Райфайзен, която откри първата си дъщерна банка през 1987 г. в Унгария и оттогава до сега затвърждава ролята си на пионер в региона.

  Райфайзен Интернешънъл е компанията управляваща дъщерните дружества на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Акциите на дружеството се предлагат на Фондовата борса във Виена. РЦБ притежава 70% от дружеството. Райфайзен Интернешънъл управлява водещата мрежа от банки в ЦИЕ, с 15 дъщерни банки и 14 лизингови компании на 16 пазара от региона. Групата обслужва повече от 5,2 млн. клиенти чрез около 950 банкови клона.

  Пояснения:
  Централна Европа: Полша, Унгария, Република Чехия, Словакия, Словения, Естония, Латвия и Литва
  Централна и Източна Европа: Румъния, България, Хърватия, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Молдова и Македония.
  Страни от ОНД: Беларус, Русия, Украйна

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@kbcbank.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.