Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Първичното публично предлагане на акциите на Райфайзен Интернешънъл бие всички рекорди

  24.04.2005
   

  Най-голямото първично публично предлагане на акции на Виенската фондова борса. Рекордно голямо търсене от австрийски частни инвеститори. Публичното предлагане се радва на световен интерес. Интересът за покупка надвишава 22 пъти предлаганото количество акции. Необходимо е редуциране на заявения брой акции от инвеститори. Силен сигнал за австрийския капиталов пазар.

  Първичното публично предлагане на акции (IPO) на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ (Райфайзен Интернешънъл), в размер на 11 млрд. евро, в зависимост от упражняването на опция за покриване на допълнително разпределените акции, е най-голямото Първично публично предлагане в историята на Австрия. Първичното публично предлагане предизвика рекордно голямо търсене сред инвеститорите в Австрия и други страни по света. Предлагането на 29,8 млн. акции генерира заявки за почти 680 млн. акции, което надвишава 22 пъти предложените акции. Само австрийските частни инвеститори са направили над 84,000 заявки за над 34 млн. акции на Райфайзен Интернешънъл.

  Херберт Степич, Председател на УС на Райфайзен Интернешънъл, оценява това Публично предлагане, като знак за жизнеспособността на австрийския капиталов пазар. “Търсенето от страна на частните австрийски инвеститори и институционални клиенти е в размер на 4 млн. евро. Международните институционални инвеститори също показаха голям интерес към Райфайзен Интернешънъл. Стратегията ни ориентирана към растеж се радва на огромен отзвук, който резултира в заявки подадени от Европа, САЩ и Азия, понякога за стотици милиони евро”, казва Степич.

  Продажната цена на обявените 29,8 млн. акции беше фиксирана на 32,5 евро за акция, като общата стойност на транзакцията достигна 968 млн. евро. 13.3 млн. акции от увеличението на капитала ще осигурят 432,25 млн. евро, които ще бъдат използвани за бъдещото развитие на Райфайзен Интернешънъл. Допълнителни 16,5 млн. акции бяха продадени от съществуващи акционери.

  Съществува опция за покриване 15% от допълнително разпределените акции (4,47 млн. акции), която може да бъде упражнена от водещите мениджъри в рамките на 30 дни от ангажимента им за поемане. Ако тази опция се осъществи, обемът ще нарасне на 34,27 млн. акции на стойност 1,11 млрд. евро.

  Със 72% от обема на обикновените акции (70%, ако се осъществи опцията за покриване на допълнително разпределените акции), РЦБ ще остане основен акционер на Райфайзен Интернешънъл. Останалите 28% ще бъдат свободно търгувани на борсовия пазар. Настоящите акционери Международната финансова корпорация (МФК) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще запазят дела си от около 3% всяка.

  За допълнителна информация: Michael Palzer (+43.1.71707-1504, michael.palzer@ri.co.at) или Andreas Ecker-Nakamura (+43.1-71707-1753, andreas.ecker@rzb.at).
  www.ri.co.at

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@kbcbank.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.