Tools
Затвори
Затвори
Затвори

Запазени страници

Страници се добавят тук чрез бутона “Save” в горната част на страницата.

  Последно посещавани

  История на последно преглежданите страници

  Райфайзен Интернешънъл придоби окончателно украинската Банк Авал

  20.10.2005
   

  Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ (Райфайзен Интернешънъл) приключи процеса на придобиването на втората по големина банка в Украйна Joint Stock Post Pension Bank Aval (Банк Авал), както бе планирано. Всички необходими разрешителни от антимонополните власти и националните банки на Украйна и Австрия бяха издадени. Стойността на сделката за мажоритарния пакет от акции ( 93,5%) на Банк Авал е 1,028 милиарда долара.

  “Банк Авал е водещата банка в Украйна в банкирането на дребно. Тя се вписва отлично в нашата стратегия с нейната водеща позиция в банкирането за физически лица”, заяви на пресконференция в Киев Председателят на УС на Райфайзен Интернешънъл Хърбърт Степич. Придобиването й е не само от изключително значение за историята на Райфайзен Интернешънъл, но и позитивен сигнал за чуждестранните инвеститори, които имат интереси в Украйна. Райфайзен Интернешънъл има намерение да се развива най-вече в банкирането на дребно и в страните от ОНД.

  Банк Авал има 1 400 офиса в цяла Украйна и обслужва повече от 3 милиона клиенти. С нейното придобиване, клоновете на Райфайзен Интернешънъл в Централна и Източна Европа нарастнаха до 2 400, а клиентите й до 9 милиона и 200 хиляди.

  Водеща банка на развиващ се пазар

  “Това придобиване ни прави водеща банка в Украйна, един от най-обещаващите пазари в Централна и Източна Европа”, допълни Херберт Степич. Заедно, Банк Авал и Райфайзенбанк, имат 11,5% пазарен дял по балансово число, като по този начин формират най-голямата банкова група на 50 милионния украински пазар. Банковият пазар в Украйна отбелязва значителен растеж: през 2004 г. общите активи на местните банки нарастнаха с 30% до 19,6 млрд. Евро.
  Украинският банков пазар се очаква да продължи да се развива с бурни темпове, особено по отношение на банкирането на дребно. Нарастващите доходи и просперитет отварят пътя за продукти, които до днес не бяха толкова разпространени на пазара. Бизнесът с издаването на кредитни карти ще нараства с 38% всяка година до 2010г., което ще доведе до седемкратно нарастване на пазара, сочи направено наскоро проучване.

  Интеграцията – основна задача за следващата година

  През следващите една или две години интеграцията на Банк Авал ще бъде наша онсовна задача, каза Херберт Степич. Процесът на трансформацията ще отнеме от 18 до 24 месеца. През това време функциите на бек офис дейностите ще бъдат интегрирани, а ИТ системите хармонизирани.
  “Засега двете банки ще концентрират усилията си там, където са най-силни – Райфайзенбанк в бизнеса с корпоративни клиенти, а Банк Авал в банкирането на дребно. Очакваме пълното обединение да стане не по-рано от 2007 – 2008 година, подчерта Степич.

  Очакваните положителни ефекти от сливането ще достигнат 5 милиона евро годишно от 2008г. нататък. “Причината да придобием Банк Авал не беше очаквания ефект от сливането. Нашите основания бяха силната пазарна позиция на Банк Авал, превъзходната й дистрибуционна мрежа и добрите икономически резултати”, обясни Херберт Степич.

  Банк Авал и Райфайзенбанк - забележителен имидж

  Според проучване на Центъра за изучаване на корпоративните взаимоотношения в Киев от юли 2005г., двете банки заемат водеща позиция по отношение на доверието в тях – 75 %. Друго изследване на GfK (Gesellschaft für Konsumforschung) за корпоративната идентичност, проведено през пролетта на 2005г., показва че Банк Авал е най-популярната банка в Украйна. Разпознаваемостта й нараства – 60% от запитаните при свободен отговор и 90% при дадени възможности за отговор избират Банк Авал.

  * * * * *

  Банк Авал, Киев е създадена през 1992г. В края на 2004 г. активите й възлизат на 1 милиард и 573 милиона евро, а печалбата преди данъчно облагане - 38 милиона евро. Възвращаемостта на капитала е 32,6%. Банката има 1 380 офиса и в нея работят около 17 950 души.

  Райфайзен Интернешънъл е компанията, управляваща дъщерните дружества на Райфайзен Централбанк Австрия (РЦБ) в Централна и Източна Европа. Акциите на дружеството се предлагат на Фондовата борса във Виена. РЦБ притежава 70% от дружеството. Райфайзен Интернешънъл управлява водещата мрежа от банки в Централна и Източна Европа, с дъщерни банки и лизингови компании на 16 пазара в региона. Близо 2400 банкови офиса обслужват 9,2 млн. клиенти (данните включват и придобитата Банк Авал).

  Активите на Райфайзен Интернешънъл възлизат на 32,9 милиарда евро в края на юни 2005г., което е с 14% повече от края на 2004. Печалбата преди облагане за първото шестмесечие на годината е 273,3 млн. евро, 58% повече от същия период на миналата година.

  Контакти

  Отдел Комуникации

  Е-мейл: press.pr@kbcbank.bg

  Добре дошли на нашия сайт.

  Моля, изберете вашия профил:

  Добре дошли на нашия сайт.